Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Кузман Илиев: В България трябва да се

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Кузман Илиев: В България трябва да се
Коментари Харесай

Bloomberg: Война между Израел и Иран би довела до световна рецесия и главоломно поскъпване на петрола

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Свързани публикации: Кузман Илиев: В България би трябвало да се премисли философията на харчене на парите. Особено в днешния международен подтекст

Ако Иран се намеси в израелско-палестинския спор, международната стопанска система ще изпадне в криза, а цените на петрола ще скочат стремглаво, пише Bloomberg. Причината е, че една пета от дневните доставки на нефт за света минават през Ормузкия пролив, който Иран може да затвори.

Анализаторите на Bloomberg Economics преглеждат въздействието върху световния напредък и инфлацията при три евентуални сюжета: с враждебни дейности, лимитирани значително до Израел и палестинските територии; с разпространяването на спора в Ливан и Сирия; и с директна борба сред Израел и Иран.

Въпреки че и трите сюжета евентуално ще провокират скок в цените на петрола, по-висока инфлация и по-бавен световен стопански напредък, пълномащабна война сред Иран и Израел би предизвикала най-вече вреди, настояват анализатори.

„ Колкото по-широко се популяризира спорът, толкоз повече неговото влияние става световно, а не районно. Конфликтът в Близкия изток може да изпрати земетресения по света, тъй като районът е основен снабдител на сила и основен корабоплавателен проход “, пишат те.

В този случай цените на петрола могат да скочат до 150 $ за барел. Глобалната инфлация евентуално ще нарасне до 6,7% от сегашната прогноза на МВФ за 2024 година от 5,8%. Глобалният напредък евентуално ще се свие с 1% по отношение на сегашните прогнози за идната година до 1,7%. Това би било най-лошата цифра от 1982 година насам и в парично изражение би коствало на международната стопанска система почти 1 трилион $.

„ Свободният индустриален потенциал в Саудитска Арабия и ОАЕ може да не избави обстановката, в случай че Иран реши да затвори Ормузкия пролив, през който минават една пета от дневните доставки на нефт в света. Ще има и по-екстремна рискова смяна на финансовите пазари “, предизвестяват анализаторите.

Ефектите ще се усетят бързо, настояват анализатори, тъй като доста страни към момента се борят с инфлацията, породена от обвързваните с Украйна наказания на Запада против Русия, които преориентираха международната търговия, в това число петролните и газовите потоци. Те предизвестяват, че нова война в район, произвеждащ сила, може да тласне международната стопанска система към криза.

Bloomberg отбелязва обаче, че директен спор сред Иран и Израел към момента е „ сюжет с ниска възможност “.

Военните дейности сред „ Хамас “, които ръководят Газа, и израелската войска към този момент провокираха скок в международните цени на петрола. Международните фючърси на петрола вид Брент с доставка през декември затвориха на равнище от 90,8 $ за барел в петък, спрямо почти 84 $ за барел седмица по-рано.

Инфо: obektivnio.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР